Skip to content

In de week voor mijn vakantie was het weer tijd voor een Oscaruitreiking, de traditionele finale van onze lessencyclus Omgaan met Geld. We komen al vijf jaar op bijna alle middelbare scholen in Helmond; dit keer was het sluitstuk voor de tweede keer op het Vakcollege.

Oorsprong Omgaan met Geld

De gemeente Helmond wilde in 2010 een zeer relevant onderwerp onder de aandacht van jongeren brengen: steeds meer scholieren raken al in de schulden. Wij bedachten het filmproject. Collega Udo heeft twintig jaar onderwijservaring en weet als geen ander hoe je komt tot een goede lesmodule. Ik werkte het concept uit en begeleid klassen nu al zes jaar bij het monteren. De eerste groepen leerlingen zijn inmiddels een jaar of twintig en ik ga ervan uit dat ze niet alleen een leuke herinnering koesteren, maar ook over een zeer doordacht uitgavepatroon beschikken.

Oscars voor het Vakcollege

We hebben gewerkt met leerlingen van alle leeftijden en met alle niveaus. Ik vind het verrassend hoe zeer leerlingen op hun eigen niveau uitblinken. De praktijk leert dat creatieve en slimme ideeën uit werkelijk alle hoeken kunnen komen. In 2015 heb ik op het Vakcollege twee wat verlegen meisjes uit de brugklas een prachtige animatie zien maken, met honderden tekeningen die snel achter elkaar werden afgespeeld. Ik stond perplex en vroeg striptekenaar Jan Vriends om aanwezig te zijn bij de Oscaruitreiking. Het compliment van deze professional liet de dames groeien tot aan het plafond.

Een jaar later, in de week voor mijn recente vakantie dus, hebben we opnieuw geweldige vondsten voorbij zien komen. Ik noem een stopmotionfilm gemaakt met Lego, waarbij niet bepaald gekozen was voor de makkelijkste weg. Andere groepen hadden geëxperimenteerd met een groen doek. De vondsten zijn echt super, net als het enthousiasme, de uiteindelijke filmmontage en de moedige, kwetsbare opstelling bij het acteerwerk.

Trots

Naast mijn collega’s Udo en Jørgen en Emiel Labree (Stichting Helmond Film) namen dit keer ook Hans Schapenk (directeur OMO Scholengroep Helmond) en burgemeester Elly Blanksma plaats in de jury. Wethouder Margreet de Leeuw reikte na afloop de zeven beeldjes uit. Beeldjes van een paar euro per stuk, die ik in een doos onder mijn bureau bewaar, maar die in de handen van die filmmakers goud waard zijn. Deze jongeren krijgen niet iedere week lof toegedicht van de burgemeester en een wethouder, en niet iedere week klapt een volle aula voor hun prestaties. Als de beeldjes dan omhoog worden gehouden, zie je de trots in hun ogen. Het geeft veel voldoening om daar mijn bijdrage aan te mogen leveren.

Dit vind je misschien ook leuk
blog-prinsengrachtconcert-5700
Afgelopen week was ik bij het Prinsengrachtconcert in Amsterdam. Een concert, jaren geleden bedacht door onze voormalige schouwburgdirecteur Theo Inniger. Het was een prachtige avond. Ik moest denken aan een quote van J.W. Roy die prominent in de brochure van het muziekcentrum staat: ‘Het mooie aan muziek is dat je soms kansloos bent tegen het gevoel dat je overvalt.’ Elk stuk vertelt zijn eigen verhaal Ondanks het feit dat de regen ons bij vlagen teisterde, schitterden de violen van het Brodski Quartet dwars door de druppels heen. Elk stuk vertelt...
Workshop wetenschap en storytelling
Patricia Y.W. Dankers, hoogleraar biomedische materialen aan de Technische Universiteit Eindhoven, leerde ik een paar jaar geleden kennen toen ze bij mij promoveerde (😊) aan de Keijologische Hogeskool in Helmond. Het was haar derde doctorstitel inmiddels. Ik was ook bij haar inaugurele rede bij het aanvaarden van het ambt van hoogleraar. Ze begon met een verhaal. Zo nam ze iedereen op een aansprekende manier mee in het complexe onderzoek dat ze doet. Kijk op www.dankerslab.nl om te zien wat voor prachtig en relevant onderzoek daar allemaal plaatsvindt. Patricia past storytelling toe bij haar lezingen...