Skip to content

Stockbeelden zijn handige middelen om publicaties aantrekkelijker te maken. Voor bijna elk doel is er wel een geschikte stockfoto te vinden. Met een abonnement op bijvoorbeeld Shutterstock kun je maandelijks putten uit een enorm repertoire stockfoto’s. Je hoeft je dan ook niet druk te maken over auteursrecht, zoals collega Matthijs pas beschreef. Het is niet voor niets dat bijna alle redacties veel gebruikmaken van stockfoto’s.

Uniek

Nu voel je misschien een grote ‘maar’ aankomen. Die is er ook: stockfoto’s zijn meestal niet zo origineel. Juist om ze voor een breed publiek bruikbaar te maken, zijn ze erg algemeen. Dat is jammer. Elk bedrijf en individu is uniek. Dat wil je laten doorklinken in je uitingen en beelden zijn daar een belangrijk onderdeel van. Waarom zou je dan genoegen nemen met foto’s die verre van uniek zijn?

Het alternatief is niet zo moeilijk: huur een fotograaf in. Een goede fotograaf maakt je communicatie vele malen krachtiger en aantrekkelijker. Hij kan het verhaal dat jij wilt vertellen in beelden vangen. Het wordt dan echt jouw unieke verhaal. Door gebruik te maken van de diensten van een fotograaf, kun je je eigen sfeer en beeldtaal beïnvloeden. Dat staat absoluut in verhouding tot de kosten van een fotograaf – meestal tussen de € 70,- en € 120,- per uur. Voor dat bedrag krijg je heel veel terug.

Aandachtspunten

Een aantal punten waar je rekening mee kunt houden als je een fotograaf wilt inhuren:

  • Denk voordat je met een fotograaf in zee gaat goed na over wat je allemaal wilt laten vastleggen, en welke boodschap je wilt overbrengen. Dan kan hij/zij zich beter voorbereiden. Dit scheelt wellicht een terugkomdag voor de fotograaf.
  • Bekijk het portfolio van de fotograaf (vaak kun je dat op zijn/haar website vinden). Je krijgt zo al snel een goede indruk van zijn/haar stijl.
  • Ga na waar de fotograaf in gespecialiseerd is. Iemand die architectuur prachtig kan vastleggen, is niet per definitie een goede portretfotograaf. Fotografie is een breed vakgebied dat meerdere disciplines omvat.
  • Kijk ook naar de omvang van het portfolio. Een fotograaf met maar tien foto’s in zijn portfolio, is waarschijnlijk een stuk minder ervaren dan een fotograaf die volledige reportages toont.
  • Bepaal of er een klik is met de fotograaf. Zeker als er mensen worden gefotografeerd, is het belangrijk dat de fotograaf goed contact met hen maakt. Dat levert veel meer op.

Als vormgever word ik er in mijn werk altijd erg blij van als mensen inzien dat een fotograaf inhuren loont. Want daarmee kun je – zelfs letterlijk – inzoomen op details. En die maken het verschil tussen opgaan in de menigte, of uitblinken.

Dit vind je misschien ook leuk
Udo Holtappels Groep5700
Ergens begin 2015 las ik in de voorjaarsnota van de gemeente Helmond iets over een Stadslab en het Sociaal Innovatief Fonds. Mijn ‘bèta’-geest met ‘alfa’-opleiding werd onmiddellijk geprikkeld; allerlei beelden waarin creativiteit en reageerbuizen streden om de hoofdrol, borrelden in mij op. Maar nergens was er iets concreets over het Stadslab Helmond te vinden. Ik klom in de pen en opperde de werkwijze van Imagineering om het Stadslab te gaan ontwikkelen. Dat ging niet zonder slag of stoot;  hobbels doemden op, anders denken en doen was continu noodzakelijk. Maar…: met...
corporate-story-5700
‘Kun jij even ons verhaal maken?’ vroeg een klant me enige tijd geleden. Het woordje ‘even’ hierin prikkelde me wel. Je besteedt weken, maanden misschien wel, aan het opzetten van een bedrijf of het ontwikkelen van een visie en missie (worden die termen überhaupt nog wel gebruikt?) en een corporate story moet dan ‘even’ op papier gezet worden. Je zit met het MT middagen lang op de hei en datgene waarmee je naar buiten wilt treden moet in een paar uur door een tekstschrijver in een pakkend verhaal worden omgetoverd. De...