Skip to content

Belangrijk: Create content so good people want to share them on their own. Niet het aantal fans; met name interactie bepaalt bereik!

Structureel content maken die werkt, die dus betrokkenheid genereert, betekent dat je de juiste balans moet vinden.

Maar wat werkt? Wat levert reacties, likes, shares etc. op? Groep5700 werkt al jaren met deze zeven wetmatigheden:

 • Inspireer mij/help mij: tips, kennis delen. Inspireren.
 • Vermaak mij: puzzels/raadsels, humor, nostalgie.
 • Ik ben bijzonder: bijvoorbeeld Facebookers een sneak preview geven van nieuwe game; dag erop pas de release voor de rest van de wereld.
 • Ik sta ergens voor: spirituele quotes, moraal, etc: we reageren massaal! Vind jij bellen aan de kassa ook zo asociaal? Ander voorbeeld: Pietetie met meer dan 2 miljoen likes. Opwinding!
 • Ik heb een mening, ben slim. Trivia, insights, cocreatie! Zie voorbeeld hiernaast: van wie is de appel? Veel reacties!
 • Ik hoor bij een coole groep: we willen allemaal graag ergens bij horen. Daaraan appelleren. Stoere zaken werken, zoals mooie auto, mooie vrouwen, interieur, hippe zaken. Uitventen die behoefte.
 • Ik ben nieuwsgierig: lijstjes werken! De top tien best verkochte producten van de Hema, alleen de nummers 10, 9 en 8 op Facebook. Klik verder voor de rest van het lijstje! Et cetera.

Op het Contentmarketing-congres, eerder deze maand, deelde deskundige Peter Minkjan de volgende zeven ingrediënten. Interessant genoeg om ook met ons netwerk te delen!

Content die betrokkenheid genereert: zeven ingrediënten

 1. Relevantie. Als het past bij jouw merkwaarden én bij de interesses van je doelgroep, is je content relevant. Zeker als de timing goed is.
 2. Emotie. Wanneer we een artikel, video of foto delen, delen we niet alleen het object maar vooral de emotionele respons die het genereert. Wat roept emotie op?
  1. Humor. Grappige filmpjes en nieuwsberichten gaan de wereld over.
  2. Blijdschap/euforie. Goud gehaald, prijs gewonnen, etc.
  3. Verrassing. Onverwachte zaken. CoolBlue tekent contract met Sinterklaas himself,  winnaar van gloednieuwe keuken is woedend, etc.
  4. Nieuwsgierigheid. Mensen zakken massaal voor theorie-examen voor het rijbewijs, slaag jij wel? Probeer! En: is rookworst opnieuw best verkochte product van de Hema?
  5. Verwondering. Prachtige natuurfoto bijvoorbeeld.
  6. Trots. Eindhoven opnieuw uitgeroepen tot high tech hoofdstad van Nederland, vrouwen werken efficiënter dan mannen, etc.
  7. Vertedering. Kinderen, dieren, etc. Werkt altijd.
  8. Hartverwarmend. Goede doelen, liefde, mooie/verdrietige beelden. Doodzieke politieman die nog één keer zijn politiepaard mag zien. Man die list verzint om met Kerstmis niet alleen te zijn.
  9. Inspirerend. Tien beste restaurants in Eindhoven, vijf ideeën voor Tweede Kerstdag, beste tips voor vermogensbeheer.
  10. Woede. Criminaliteit, discussies over normen en waarden.
  11. Nostalgie. Televisieseries uit je jeugd, het Eindhoven van 1950, etc.
  12. Herkenbaarheid. Waarom je opkijkt tegen het invullen van de inkomstenbelasting, plus tien tips!
  13. Frustratie. Koppelen aan herkenbaarheid. Tips voor de chauffeur die altijd dubbel parkeert.
  14. Seks. Sex sells… Mooie mensen, grootste schandalen, etc.
 3. Zelfexpressie. De nummer 1 reden om te delen: ‘anderen laten weten waar ik voor sta, waar ik in geloof en wie ik echt ben’.
  Content wordt gedeeld als het ervoor zorgt dat het de gebruiker goed en succesvol eruit laat zien. Populair, slim, sexy, grappig, interessant, rijk, tolerant, empathisch et cetera. Daarom werken bijvoorbeeld kleine quizjes altijd erg goed. En daarom laten mensen het weten als ze met al hun knappe vrienden in een goed restaurant zitten.
 4. Praktische waarde. Mensen delen niet alleen om er zelf goed uit te zien, ze willen ook graag anderen helpen. Gelukkig maar. Dus hoe meer praktische waarde jouw content heeft, hoe groter de kans dat het gedeeld wordt. Tips en tricks, how-to’s, stappenplannen, best practices, relevante artikelen.
 5. Context. Hot topic + timing. Hippe kersttruien in december scoren, André Rieu deelt zijn Leonard Cohen-compositie een dag na diens dood en ook dat scoort. Iedereen kent de humoristische inhakers van bedrijven, als ze goed zijn gaan ze viraal.
 6. De verpakking. Het moet er altijd goed uitzien, maar denk ook goed na over het type content. Live video’s werken steeds beter, video sowieso. Berichten mét foto’s worden 80% beter bekeken dan zonder. Links delen werkt altijd aardig. Maar alleen tekst? Not so much. Hou het sowieso altijd kort! Grijp de aandacht in drie seconden.
 7. Promotie. Schenk veel aandacht aan de distributie van je content, organisch en betaald. Een vak apart: daarover schrijven we binnenkort meer!

 

Dit vind je misschien ook leuk
ORO-stakeholderdag-5700
Iedereen die in de zorg werkt weet hoeveel wetten, regels, protocollen, richtlijnen, voorschriften etc. er zijn die meestal gaan over zaken die niet mogen, kunnen of niet de bedoeling zijn. Natuurlijk is daarvan een aantal belangrijk om levensbedreigende situaties te voorkomen. Er zijn echter ook genoeg situaties denkbaar waar je zorg vanuit een andere invalshoek kunt benaderen. Bijvoorbeeld vanuit ‘geluk’. En dat geeft zoveel andere mogelijkheden. Kijken naar wat wel kan Mijn moeder (jong nog, 68) woont sinds enige maanden in een woonzorghuis vanwege een progressieve vorm van dementie. Iedereen...
flyer2019p1
Steeds meer scholen weten hun weg naar ons te vinden. Zo raakten we ook in gesprek met Hans Relou, rector van Gymnasium Bernrode. Hans had gehoord hoe wij verhalen op een strategische manier inzetten en zo organisaties zowel intern als extern naar een hoger plan tillen. Zijn vraag? Help ons om de interne betrokkenheid te vergroten en een blik te werpen op de toekomst van ons gymnasium.