Online beïnvloeden

InvloedIk mag er graag over praten, de Weapons of Influence van hoogleraar Psychologie en Marketing Robert Cialdini. Een naam die iedereen die werkt in de marketing en communicatie, intussen wel zou moeten kennen.

In 2001 publiceerde hij zes universele principes van beïnvloeding. In het boek Influence beschrijft Cialdini zes wetenschappelijk bewezen verleidingsprincipes (ook wel bekend als Six Principles of Persuasion of Six Universal Truths of Influence) die ingezet kunnen worden om de bezoeker of klant te verleiden tot een bepaalde actie. Enorm boeiende materie. Interessant is dat de technieken allemaal toepasbaar zijn bij contentmarketing.

Wederkerigheid

wederkerigheidGeven en nemen: voor wat, hoort wat. Geef iets weg en de ontvanger is geneigd om (later) iets terug te doen. Een bij mensen ingebakken sociale verplichting; het principe van wederkerigheid draait om de onderlinge verplichting om een gift te beantwoorden met een tegengift. Weggevertjes werken vaak conversieverhogend! De free samples die je na de aanschaf van parfum krijgt zijn er een voorbeeld van, of het gratis blikje drinken dat ze uitdelen op het station. Volgens Cialdini is ook de good cop/bad cop strategie gebaseerd op dit principe. Praktisch: voeg bij mailings iets toe (e-book, gouden tip, ….), deel gratis tips op een weblog. Het moet wel betekenisvol, onverwacht en persoonlijk zijn.

Commitment en consistentie

commitmentAls je A zegt, moet je ook B zeggen. Zodra we een keuze maken of een standpunt innemen, krijgen we te maken met een druk om ons in overeenstemming daarmee te gedragen. Je wilt namelijk graag consequent zijn. Voorbeeld: er werd ontdekt dat mensen meer vertrouwen hebben in de kansen van hun paarden, ná de plaatsing van de weddenschap – meer dan vlak vóór het wedden. Zo houden we onszelf wel vaker voor de gek. Ander voorbeeld uit een onderzoek: mensen plaatsen eerder een flink bord over verkeersveiligheid in hun tuin, als ze een half jaar eerder gevraagd is om een klein bord te plaatsen. Hoe zet je dit in? Vraag prospects stapje voor stapje om zich te committeren aan je merk of product. Vraag ze om een video te bekijken, om mee te doen aan een onderzoekje, om zich te abonneren op de nieuwsbrief. Als bezoekers zich eenmaal hebben laten verleiden tot een kleine stap en een binding met je hebben (commitment), zijn ze eerder bereid om ‘ja’ te zeggen. Ze willen consistent gedrag vertonen.

Sociale bevestiging

sociale bewijskrachtAls veel mensen iets doen, is de kans groter dat jij het ook gaat doen. Dat is sociale bewijskracht. Sociale druk als beïnvloedingsmiddel is een van de krachtigste wapens om bezoekers te overtuigen. Bezoekers zijn onzeker, dus als ‘gelijkgestemden’ al eerder eenzelfde soort ervaring hebben doorgemaakt, dan wordt het maken van de juiste keuze een stuk eenvoudiger. Vijf mensen die op straat naar de lucht kijken? Jij kijkt even mee. Voorbeelden die werken: vraag de offerte aan: 1483 mensen gingen u voor! Kies dit hotel: 81% van de bezoekers gaf ons een ruime voldoende! Koop dit boek: al 100.000 exemplaren verkocht!

Sympathie

sympathieHoe sympathiek is jouw merk? Praten mensen graag over je? Bezoekers zeggen het liefst ‘ja’ tegen personen en bedrijven die ze kennen en graag mogen. Sympathie komt voort uit gelijkenissen, complimenten en gezamenlijke inspanningen of ervaringen die je met elkaar hebt. Het gaat om de ‘gunfactor’. Je neemt nou eenmaal sneller iets aan van iemand die je aardig vindt. Een autodealer die mij een Opel wil verkopen omdat ie zo goed rijdt? Mwah. Een goede vriend die hem aanraadt? Dat maakt heel wat verschil! Offline werkt bijvoorbeeld Tupperware al eeuwen op deze manier: die aardige mevrouw uit de wijk verkoopt handige bakjes: dan zal het wel goede koopwaar zijn! Uitstekende technieken: de tell-a-friend mogelijkheid, de Likes van Facebook. Ik zie dat vier vrienden een hotel in Scheveningen aanprijzen via zo’n Like: dan zal het wel goed zijn!

Autoriteit

AutoriteitAls hij het zegt, zal het wel waar zijn… Er is nou eenmaal sneller vertrouwen in mensen die expert zijn, die autoriteit genieten. Voorbeeldje van Cialdini: electronische schokken als straf toedienen aan een medemens? No way! Maar als een man in een witte jas het vraagt? Hier zijn onderzoeken naar gedaan! Je verkrijgt online autoriteit door bijvoorbeeld blogs te schrijven waarin je tipjes van de sluier oplicht. Iemand die op LinkedIn 300 relevante connecties heeft, wordt eerder als een autoriteit ervaren met iemand die er 12 heeft. Om nog maar niet te spreken van al die fijne aanbevelingen op het profiel van meneer 1. Dat is een autoriteit! Autoriteit helpt bezoekers om een deel van hun onzekerheid weg te nemen. Het geeft ze het vertrouwen dat ze op de goede weg zijn om de juiste keuze te maken. Klanten overtuigen is het wegnemen van onzekerheden.

Schaarste

schaarsteSchaarste genereert vraag. Het creëren van schaarste is een krachtig beïnvloedingswapen om de twijfelende bezoeker op je website over de streep te trekken. Als een product zeldzaam is of zeldzaam wordt, dan wordt het in de beleving van de mens meer waard. Op=op is er een oud voorbeeld van: je rent die winkel in! Bezoek mijn lezing, nog maar twee stoelen beschikbaar, klik hier! Nog maar twee stoelen beschikbaar?? Dan moet ik er snel bij zijn! Kent u die sites ook, met mooie aanbiedingen die maar geldig zijn tot middernacht? Wees er snel bij! Hema zegt in de online shop bij ieder product: nog … in voorraad. Hoe kleiner de voorraad, hoe harder het gaat.

Meer informatie?

Hoe zijn al deze ‘persuasion tactics’ praktisch toe te passen in het ontwerp van je content? Designelementen als typografie, kleur, vorm en fotografie versterken de principes van Cialdini. Wie hier meer over wil weten, en over de zes tactieken die ik hierboven introduceerde, moet zeker het boek van Cialdini lezen.

Het boek is onder meer hier te koop, bij Bol.com. Heel veel mensen gingen u voor :) (sociale bevestiging).
En ja, deze blog is een mooi voorbeeld van wederkerigheid en autoriteit…

Udo Holtappels
Communicatie & Storytelling

udo-aan-het-werkVerhalen zijn voor Udo een eerste levensbehoefte. Geen gladde juichverhalen vol clichés en managementjargon, maar échte verhalen. Verhalen die richting en inzicht geven, een worsteling laten zien en iets met de verteller en luisteraar doen. Van mooie verhalen worden Udo’s pupillen wijder. En dat niet alleen: hij weet alles uit die verhalen te halen door ze in te zetten als Storytelling-instrument. Hij is niet voor niets Chief Storytelling Officer (CSO). Maar wij mogen hem gelukkig aanspreken met zijn voornaam.

Udo’s achtergrond

Udo studeerde Nederlandse Taalkunde in Nijmegen. Hij was docent Nederlands als 2e taal, recensent cabaret, muziek en toneel. Verder is Udo Uupper bij de Keijologische Hogesckool, speelt hij piano en orgel in tributebands en schrijft hij muziek en tekst bij Stichting De Helmondse Musical.

Neem gerust contact op met Udo:
udo@groep5700.nl
Udo op Linkedin

Marcel Zijp
Marketing

In zijn spaarzame vrije uren stapt onze bezige marketinggoeroe Marcel graag op zijn ultralichte racefiets om kilometers weg te trappen. En hoewel hij zijn stalen carbon ros meestal over de vlakke Brabantse wegen stuurt, gaat zijn hart sneller kloppen van klimmen. Hij wil namelijk altijd boven op die berg komen. Niet alleen, maar samen met de klanten van Groep5700. Maar om op een hoger niveau te komen, moet je keuzes maken en belangrijke vragen beantwoorden. Wat is nu echt belangrijk? Wat vraagt de markt nu en in de toekomst van ons? Welke keuzes maken we? Duidelijkheid bieden, richting geven en vasthouden. Samen bergop gaan. Eigenlijk is het net wielrennen.

marcel

Marcels achtergrond

Marcel studeerde bedrijfskunde en zootechniek in Wageningen en later (inter)nationale marketing en MBA. Hij werkte voor Groep5700 bij bedrijven in pharma en food als verantwoordelijke voor sales, marketing en later algemeen management.

Neem gerust contact op met Marcel:
marcel@groep5700.nl
Marcel op Linkedin

Jørgen Bijsterveld
Vormgeving

de-cirkel

Jørgen probeert de wereld om hem heen mooier en kleurrijker te maken. Een idee te vertalen naar een goed, pakkend beeld dat voor zich spreekt, of een verhaal krachtiger maakt. Van website tot brochure, van autobelettering tot sfeervol podium en van poster tot video.

Jørgens kracht:  het maken van een perfecte visuele vertaling van de inhoud. Een uitwerking die naadloos aansluit bij de gekozen strategie.

Jørgens achtergrond

Jørgen studeerde fotografie en grafische vormgeving aan de Kunstacademie, acteert in verschillende regionale theaterproducties, is fervent pubquizzer en speelt wekelijks drie helften in het veteranenteam van RKPVV.

Neem gerust contact op met Jørgen:
jorgen@groep5700.nl
Jørgen op Linkedin

Eline Bergshoeff
Office Manager

Eline heeft de meest afwisselende functie binnen Groep5700, vindt ze zelf. Van offerte tot opdracht, van inkoop- tot verkoopfactuur en van debiteurenbeheer tot bewaken van marges. Van sollicitatiegesprek tot collega mét in achtneming van de AVG-regels en van planning tot afspraak. Wil je iets geregeld hebben, vraag het Eline. Maar daarnaast heeft Eline door haar jarenlange ervaring in het werkveld en de organisaties waarvoor ze heeft gewerkt, goede ideeën over hoe je zakelijk dingen kunt aanpakken. Eline kan als geen ander goed luisteren naar iemand zijn verhaal. Waar loopt hij/zij tegenaan en waarmee kan zij (of iemand anders) je dan verder helpen. Ze bezit het vermogen om mensen in hun waarde te laten en zo de verbinding met anderen te (laten) leggen. Ze heeft het vermogen om iedereen een fijne, rustige en gestructureerde werkomgeving te bieden waar alles goed geregeld is, zonder dat mensen in de gaten hebben dat zij daarachter zit.

Elines achtergrond

Eline ging na het vwo in Middelburg twee jaar naar Schoevers in Rotterdam. Ze heeft daar de opleiding Directiesecretaresse en Europees Secretaresse-Marketing afgerond. Daarna heeft ze nog een opleiding personeelsmanagement met een diploma afgesloten. Eline werkte voor haar start bij Groep5700 als directiesecretaresse voor diverse bedrijven in de financiële dienstverlening, waaronder Rabobank en Interpolis Kredietverzekeringen.

Neem gerust contact op met Eline:
eline@groep5700.nl
Eline op Linkedin

Dorien Braakman
Communicatie & Storytelling

dorienDorien houdt erg van verhalen. Ze vertelt ze graag en met passie, maar haalt ze ook graag op. Bijvoorbeeld bij de opdrachtgever waar ze twee dagen per week zit. Naar die verhalen luistert ze niet alleen omdat ze oprecht geïnteresseerd is; ze zet ze ook op een strategische manier in, bijvoorbeeld als Storytelling-instrument.  En dat werkt! Met die verhalen maakt ze de missie, visie en strategie tastbaar. Intern en extern. Zo haalt ze het maximale uit de verhalen die haar ter ore komen.

Doriens bagage

Dorien haalde haar propedeuse Franse taal- en letterkunde en haar doctoraal/master Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze deed ruim elf jaar ervaring op in Sales en in Trade Marketing Horeca & Evenementen bij Bavaria. Zo.

 

Lisa de Beer
Communicatie & Organisatie

Lisa heeft een passie voor organiseren, communicatie en social media. Ze is onze specialist in live communicatie. Wat houdt dat in? Zorgen dat álles achter de schermen geregeld is tijdens evenementen zoals open dagen, personeelsfeesten, incentives, sales meetings, teambuilding dagen, etc. Wil je een statement maken naar (potentiële) klanten toe? Ben je een nieuwe weg ingeslagen of is jouw bedrijf the new kid in town? Of wil je er voor zorgen dat medewerkers efficiënter gaan samenwerken middels een creatieve of sportieve heidag? Lisa komt met creatieve ideeën en plannen en organiseert het van A tot Z… of gewoon daar waar nodig.

Daarnaast verzorgt Lisa graag een stukje contentmarketing en social media voor de klant. Deze duizendpoot is op verschillende vlakken in te zetten. Als eindredactie biedt ze een kritische blik op de content, als time keeper bewaakt ze de planning en als project manager houdt ze korte lijntjes met samenwerkingspartners om elk project te laten slagen. Zie je door de bomen het bos niet meer en heb je iemand nodig die de touwtjes in handen neemt? Lisa to the rescue en structuur will follow!

Lisa’s achtergrond

Lisa heeft Commerciële Economie (Marketing Management) gestudeerd aan Fontys Hogescholen in Eindhoven. Na haar afstuderen heeft ze zich bij Rabobank aangesloten om het webcare team een nieuwe impuls te geven. Daarna is ze de eventbranche ingerold en heeft ze in binnen- en buitenland op de mooiste locaties zakelijke evenementen georganiseerd en uitgevoerd.

Neem gerust contact op met Lisa:
lisa@groep5700.nl
Lisa op Linkedin

Ingrid Verhagen
Communicatie & Organisatie

Wie schrijft, die blijft! Ingrid maakt jouw organisatie maximaal zichtbaar. Met creatieve teksten voor contentmarketing op jouw website, social kanalen of printmiddelen. Zowel on- als offline. Ze ondersteunt onze strategisch adviseurs en zorgt ervoor dat wat we samen bedacht hebben, gebeurt. Nieuwsgierig als ze is wil zij klanten graag goed leren kennen, zodat we samen kunnen bouwen. Dat doet ze dan ook vol enthousiasme. Ingrid zegt wat ze doet, doet wat ze zegt en zet het ook nog eens treffend op papier.

Ingrids achtergrond

Ingrid studeerde Communicatie (BA) aan de Fontys in Eindhoven. Als geboren en getogen Eindhovense begon ze haar carrière bij Philips als interne communicatieprofessional. Hierna maakte zij de overstap naar marketing bij designmeubelmerk Artifort. Ingrid kent de regio goed door haar laatste rol als marketing en communicatie adviseur bij Rabobank Dommelstreek.

Neem gerust contact op met Ingrid:
ingrid@groep5700.nl
Ingrid op Linkedin