Je kunt haast geen actualiteitenprogramma meer bekijken of er wordt wel een item aan gewijd: duurzaam wonen. Nederland moet – en gaat – massaal van het gas af. Anders wonen. En de gevolgen daarvan kunnen we maar beter niet onderschatten.

Over duurzaam wonen bestaan nogal wat misverstanden. Een belangrijke: het zou erg duur zijn. Het tegenovergestelde is evenwel waar: op termijn is het vaak goedkoper. Investeringen, klein en groot, verdienen zichzelf binnen afzienbare tijd terug. Daarna profiteer je nog vele, vele jaren van een fors lagere energierekening. Wij vinden dat een beter rendement dan je spaargeld tegen 0,03% rente op de bank zetten.

 

Gebruikmaken van de elementen

‘Anders wonen’ is in onze beleving iets héél anders dan de zuidzijde van je dak vol leggen met zonnepanelen. Het is véél breder dan dat. Het behelst ook beter isoleren, zodat de cv-ketel in de winter minder hard hoeft te werken en de airco in de zomer niet of nauwelijks aan hoeft. Kiezen voor led-verlichting in huis. Slimmer gebruikmaken van de elementen. Die oude droogmolen doet zijn werk nog steeds prima. En die stadsfiets die in de garage stof staat te happen ook. ‘Anders wonen’ is onderdeel van een andere levensstijl.

Bij Groep5700 omhelzen we echt geen bomen – tenminste niet dagelijks. Er staan geen windmolens in onze tuin of auto’s die op zonne-energie rijden op onze oprit. We snappen heus wel dat wij, vanuit ons kantoor in het centrum van Aarle-Rixtel, niet direct invloed kunnen uitoefenen op de ontbossing van het Amazonewoud. We hebben geen concrete plannen om onze naam te wijzigen in Groen5700. Maar we zijn er inmiddels wél van overtuigd dat ‘Anders wonen’ de toekomst is. De partijen die die visie delen; daarnaar gaan we op zoek.

 

Structurele samenwerkingen

Het lukt ons aardig om die partijen te vinden. We werken nauw samen met een bouwbedrijf dat woningcorporaties helpt hun duurzaamheidsopdracht uit te voeren. ‘Onze’ gemeente Laarbeek, de groenste gemeente van Europa, besteedt de groene contentmarketing aan ons uit. Energieallianties gaan mooie, structurele samenwerkingen met ons aan, omdat we de materie kennen. En dit is nog maar het begin.

Samen richten we de blik op de toekomst. Samen gaan we voor ‘Anders wonen’. We kunnen niet anders. Nu niet, maar zeker later niet.